Sve kategorije

Početna>Vijesti

Savjeti za uzgoj povrća Hunan Xiangyan Seed Industry Co., Ltd.

Objavljeno 2024

Temperatura se postepeno zagrijava u aprilu, padavine će se značajno povećati, sve se oporavlja, tlo se otapa i počinje proljetno oranje. Postoji izreka: "Februar Ching Ming nije prije, mart Ching Ming nije poslije", signalizirajući da proljetnu sjetvu usjeva treba odabrati prije Ching Ming festivala. Ovog meseca je aktivan hladan i topao vazduh i naizmenični uticaj, biće i niskih temperatura, temperaturnih promena. Glavne agrometeorološke nepogode ovog meseca su kontinuirano kišovito vreme sa niskom temperaturom i kasni mraz (povratna prolećna hladnoća) .

Ovomjesečni ključni poljoprivredni aranžmani za povrće:

Prvo, ovaj mjesec je naporan za gazdovanje njivama u periodu cvatnje i plodonošenja paradajza, paprike, patlidžana, krastavca, tikvica, tikvica i drugog ranog voća i povrća u plastičnoj kućici, sjetve i sadnje povrća na otvorenom. Sredinom i krajem ovog mjeseca posvetite više pažnje danju i noću u velikim i srednjim plastičnim kućama sa porastom temperature. Istovremeno, rano berite prve i donje plodove u pravo vrijeme kako biste olakšali rast biljke i rađanje gornjeg dijela biljke.

Drugo, vrši se setva, rasađivanje i presađivanje raznih vrsta povrtarskih kultura; ojačati upravljanje povrćem i povrćem na otvorenom i plastičnoj kućici; nastaviti sa dobrim poslom raščišćavanja jarkova i drenažnih radova za proljetno zelje, proljetnu salatu, na vrijeme ubrati sve vrste povrća u plastičnoj kućici.

slika 1

I. Upravljanje sadnicama

Povrće za setvu i uzgoj rasada u aprilu obuhvata kupus, rotkvu, spanać, celer, korijander, krizantemu, amarant, bambusovu salatu, suncokret, kravlji grašak, dlakavi pasulj, sočivo, jicama koje se seju direktno u otvoreno tlo; krastavac, tikva, kravlji grašak, kupus za uzgoj rasada na otvorenom tlu; đumbir treba prethodno klijati prije sjetve.

slika 2

Ⅱ. Uzgoj

Malčiranje ili uzgoj na otvorenom polju se primjenjuje za Solanaceae, dinje, pasulj, zelenu salatu, salatu sa listovima bambusa, pasulj i krompir, itd.

slika 3

Ⅲ. Upravljanje terenom

Sadnice brzo rastu i treba ih saditi u pravo vrijeme ako je temperatura odgovarajuća. Ako je sadnica ne može se posaditi na vrijeme na kontinuiranu kišu ili nedostatak radne snage, pločama za sadnice treba dati više prostora kako bi se proširila hranljiva površina. Kontrolom zalijevanja nemojte dozvoliti da sadnica bude gužva što će uzrokovati bujan rast. Razumna međukultura ne samo da može povećati indeks ponovne sadnje, već je pogodna i za promjenu mikroklime polja, kao što je ukrštanje salate sa dinjama, pasuljem i drugim povrtarskim kulturama, čiji je učinak vrlo očigledan. Prije presađivanja obaviti duboko oranje i fino drljanje, pripremu tla za gredicu, unošenje odgovarajućeg đubriva.

Uklanjanje šupe i fino gazdovanje svim vrstama povrća u plastičnoj kućici. Izmena svežeg vazduha, drenaža, hlađenje vršiti u skladu sa vremenskim uslovima kako bi se stvorili dobri ambijentalni uslovi za rast biljaka.

Paradajz, krastavac, pasulj, kravlji grašak treba na vrijeme postaviti štap kako bi se spriječilo opadanje biljaka; Za zaštitu cvijeća i plodova treba prskati kemikalije za paradajz; sve povrtarske kulture treba prskati tečnim kalijum dihidrogen fosfatom; usjeve dinje treba oprašiti umjetno; kada su dinje sa 3-4 lista, prskati etilen glikol, koji se može koristiti za ranozrele sorte za povećanje prinosa; karfiol i celer takođe prskati tečnim boraksom kao ekstrakorijenskim đubrivom, a celer prskati tečnim giberelinom (1g praha na 50kg vode) kako bi se povećao prinos i poboljšao kvalitet.

Obratite pažnju na oranje, tako da je tlo dobro ventilirano kako bi se osigurao normalan rast usjeva.Povrće u plastičnoj kućici tokom presađivanja pravilno zalijevajte kako biste spriječili prekomjernu vlagu koja uzrokuje truljenje korijena i odumrle sadnice. Za uzgoj povrća na otvorenom, obratite pažnju na oranje i plijevljenje kako biste riješili kontradikciju između korova i povrća koje se takmiče za svjetlo i gnojivo. Hemijsko uklanjanje korova mora biti strogo u skladu sa operativnim procedurama.

slika 4

Ⅳ. Deratizacija

Obratiti pažnju na prevenciju i suzbijanje sive plijesni paradajza, rane plamenjače, kasne plamenjače, smeđe truleži, bolesti braon trake patlidžana, plijesni, antraknoze, plamenjače.Obratite pažnju na prevenciju i suzbijanje lisnih uši, Aulacophora femoralis, agrotis ypsilon, phyllotreta striolata fabricius, plutella xylostella, kupusnjača,i tako dalje.

slika 5

V. Berba

Povrće koje se može ubrati u ovom mjesecu su kupus, rotkvica, šargarepa, izdanci kupusa, zelena salata, krizantema, korijander, spanać, praziluk, kelj, karfiol, krastavac, tikva, tikvice, tikvice, pasulj, kravlji grašak, paradajz, chiligg paprike, amarant, lisnato zelje bambusa, suncokret, korijen lotosa i tako dalje.

slika 6